Gör inte om samma misstag som efter 4:e juni 1989

Skribent: Olle Johnsson

Den 4:e juni är årsdagen för när Kinas kommunistparti avslutade studentrevolterna i landet genom en massaker. Då som nu agerade världen kraftfullt för att sedan släppa in Kina i värmen igen. Misstagen som gjordes efter Himmelska fridens torg för aldrig göras om. 

Olle Johnsson

Det har gått 32 år sedan tusentals unga demonstranter i samlades för att protestera i centrala Beijing. Precis som bland demonstranterna i Hongkong idag fanns ett hopp om ett annat Kina bortom diktaturen. Den 4:e juni så gjorde Kina ett vägval när man istället för att gå demonstranterna till mötes, istället sköt ner dem i tusental.

Omvärlden reagerade till en början kraftfullt men i efterhand lyftes lagda sanktioner och brutna kontakter återupptogs, Kina var tillbaka i värmen. Tillbaka inne i värmen kunde Kina återigen få fart på en växande ekonomi som sedan dess gått starkt i snart tre decennier. Det var ett gravt misstag av omvärlden att inte inse att en supermakt som försöker mörka en massaker aldrig kommer bli en fungerande demokrati.  

De senaste åren har Kina ändrat inriktning på såväl utrikes- som säkerhetspolitiken. Från att ha varit ett land som bidat sin tid har Kina de senaste åren med Xi Jinping i spetsen allt mer aggressivt börjat ta plats på världsscenen. Samtidigt har de inom landet ökat ansträngningarna för att oliktänkande ska rättas in i ledet, koncentrationslägren i Xinjiang och Kinas sofistikerade övervakningssamhälle är två skräckinjagande exempel på detta. 

Vanligtvis brukar det i Hongkong vara möjligt att hålla minnesstunder för offren på Himmelska fridens torg men i år har myndigheterna satt stopp för detta. En stark kontrast mot 2019 då över 100 000 människor samlades i Victoria park för att delta i vakan. Förbudet är det senaste i ledet av inskränkningar av Hongkongbors rättigheter och sker samtidigt som allt fler fängslas för att ha deltagit i demonstrationer. 

Misstaget omvärlden gjorde efter 1989 var att underskatta den kinesiska regimens grymhet. Idag finns en allt större medveten om vad Kina är kapabla till att göra och det är därför väldigt viktigt att se till att pressen inte avtar denna gången. Omvärlden har börjat ta små steg för att markera att Kinas agerande inom landet och utanför sina gränser inte accepteras men det finns fortfarande mycket kvar att göra. 

För oss liberaler är det självklart att kampen mot Kinas förtryck är en av de stora frihetsfrågorna i vår tid. Se därför den 4:e juni som en dag viktig att minnas och uppmärksammas för Kina kommer göra allt för att du ska glömma bort den.