Corona, en frihetsfråga?

Skribent Andreas Millings

I dessa tider genomgår vi en pandemi. Coronaviruset breder ut sig runt världen och hela länder stängs ner. I Italien är alla i hemkarantän, i Sverige har vi infört distansundervisning och förbud för sammankomster med fler än 50 individer. Frankrike, Tyskland och Danmark är helt stängt. Borde vi vara oroliga? Jag skulle säga det. Men det är inte nödvändigtvis distansundervisningen, att inte kunna träffa vänner, farföräldrar och morföräldrar som är det verkligt farliga. Och inte heller viruset som är det farligaste med detta. Utan det som är farligt, är de politiska åtgärderna. 

Andreas Millings

Vår frihet riskeras inskränkas grovt. Särskilt vår demokrati. Ungern har länge varit Europas bråkstake. Ända sedan Viktor Orbán fick makten 2010 har allvarliga inskränkningar på rättsstaten genomförts i Ungern. Likt Putin har han fört sitt land till en auktoritär oligarki. Med populistisk retorik har han lyckats övertyga sina följare att skylla Ungerns problem på allt från flyktingar till George Soros. Ungern är ett land som är beroende av EU-bidrag men vägrar följa Europeiska Unionens principer. Många känner till utvecklingen i Ungern. Men den senaste veckan har ungerska parlamentet givit Orbán krismakter vilket innebär att inga val kommer hållas, parlamentet tillträder inte och Orbán och hans regering styr enväldigt tills ospecificerad tidpunkt. Detta med anledningen att coronaviruset är en nödsituation. Att Liberalerna med flera vill strypa EU-bidragen till Ungern är inget annat än helt rätt.

I Indien sprids videor där poliser misshandlar medborgare som inte lyder utegångsförbudet. Ett land på 1,3 miljarder människor är satt i karantän och de som bryter mot det riskerar att bli misshandlade. Är vi verkligen villiga att expandera staten och inskränka vår frihet på grund av ett virus? Det är en komplicerad fråga. Missförstå mig inte, att staten vidtar åtgärder som kan vara restriktiva under en global pandemi är enligt mig inget konstigt, utan rimligt. Dock anser jag att det finns en gräns när politiker kan begränsa grundläggande delar av vår demokrati eller att poliser utnyttjar sitt våldsmonopol till en våldsam nivå på grund av viruset. Att ta epidemiologernas råd och genomföra de politiskt är viktigt för att förebygga dödsfall.  

Avslutningsvis behöver vi ta upp det uppenbara samhällsproblemet med coronaviruset, våra riskgrupper. Coronaviruset är inte dödligt för alla men för vissa är det livsfarligt, särskilt de äldre. Vi stänger ner skolor och församlingar för att förhindra att våra medmänniskor dör. Man kan givetvis inte skylla alla samhällsproblem på politiker, utan även civilsamhället och individen har sitt ansvar i detta. Så sammanfattningsvis, tvätta händerna, stanna hemma, gå enbart ut om du är frisk och behöver mat och/eller läkemedel och ge inte en Euro i bidrag till Orbáns skurkstyre. 

2 reaktioner till “Corona, en frihetsfråga?”

  1. Kul att få läsa din tankar Andreas! Det är en tuff tid för demokratier runt om i världen, och jag hoppas att Ungern går tillbaka till att bli ett mer demokratiskt land efter krisen. Tyvärr tvivlar jag att det kan ske utan protester och hårt agerande från EU. Ungern är ett land som länge varit på väg att bli en diktatur, så det kanske inte är så konstigt att Òrban använder coronakrisen som en ursäkt för att ge mer makt till sig själv. Det är dock viktigt att länder ska kunna införa temporära lagar för att hantera samhällsproblemen som nu kommer att uppstå. Lagarna måste vara temporära, tydliga och svara på problem som är direkt kopplade till coronavirusets.

    Jag har förtroende för att Sverige inte kommer att hamna i en situation där regeringen ökar sin makt med samhällskris som ursäkt, men corona kommer definitivt ha en avgörande roll i Sveriges nästa regering 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *