Skrota subventionerna

Skribent: Olle Johnsson

När EU:s långtidsbudget förhandlades färdigt sommaren 2020 stod det klart att andelen av budgeten som går till det gemensamma subventionssystemet endast minskas marginellt. För EU som säger sig vilja främja frihandel är detta ett stort misslyckande och ytterligare ett bevis på att ett särintresse som jordbruksbranschen fortfarande har för mycket inflytande i EU.

Olle Johnsson

De största förlorarna på EU:s gigantiska stödprogram till lantbrukare är givetvis alla de lantbrukare som har oturen att bo i ett område som inte omfattas av stora subventioner. Jordbruksprodukter kräver ofta inte särskilt avancerad teknik och därför ofta en bra början för länder som inte kan konkurrera med något andra varor. Istället för att kunna vara konkurrenskraftiga med billiga jordbruksprodukter slås de ofta istället ut på grund av konkurrensen från länder där tekniken kommit längre och där regeringar har råd att hålla jordbrukarna under armarna.

En annan förlorare är lantbrukare själva där forskning från SLU visat att olönsamma företag som borde avvecklats för längesedan stannar kvar i brunchen istället för att de utvecklar sina företag till att bli mer miljövänliga och konkurrenskraftiga. Det hade alltså varit bättre för innovationen i branschen att företag som är konkurrenskraftiga skulle få finnas kvar.

Ett av subventionsförespråkarnas främsta argument varför det ändå skulle vara nödvändigt att hålla kvar produktionen av mat i exempelvis i Sverige faller tillbaka på att det i händelse av kris måste gå att försörja befolkningen med mat. Dock visar coronakrisen som drabbat världen den senaste tiden att handeln mellan länder flöt på relativt väl trots att flödet av människor mellan länder minskade. Tack vare att handeln fortfarande hölls igång var butikshyllorna fortfarande fulla med i stort sett det mesta som konsumenter förväntas kunna handla. Brist uppstod på varor på grund av en tillfälligt höjd efterfrågan på en del varor då konsumenter började ”bunkra” hemma.

Tyvärr kommer det dröja länge innan det går att försöka förhandla ner storleken på CAP igen i EU. Från Sveriges sida kan vi dock försöka se till att den delen av CAP Sverige finansierar utöver den gemensamt finansierade delen blir så låg som möjligt.

Under ett par år på 90-talet innan Sverige blev medlemmar i EU avskaffades subventionerna till jordbruket i Sverige. Det gjordes det i tron om att WTO skulle införa regler som begränsade möjligheten för stater att kunna subventionera sina egna jordbrukare. Tyvärr blev det inte så den gången men förhoppningsvis kan den nyligen valda generaldirektören Ngozi Okonjo-Iweala återuppta kampen för en värld med färre handelshinder och mer frihandel.

Är det något de senaste decennierna har lärt oss är det kraften handeln har för lyfta miljontals människor ur fattigdom. Det senaste året har å sin sida visat oss hur den utvecklingen går i motsatt riktning när vi sluter oss.

Olle Johnsson Utrikespolitisk talesperson i Liberala Ungdomsförbundet

Klimatet väntar inte på Miljöpartiet och Moderaterna

Skribent: Kaspian Persson

Under de senaste veckorna har energidebatten blossat upp i Sverige. Den handlar om huruvida vi har inhemsk elbrist eller inte och om det finns en koppling mellan nedläggningen av kärnkraftverk och elbristen. Som vanligt har Moderaterna och Miljöpartiet stångat sina huvuden mot varandra och jag tycker helt uppriktigt klimatet förtjänar bättre.

Kaspian Persson

Frågan om elbrist är egentligen bara toppen av ett isberg för den ständiga konflikten mellan Miljöpartiet och Moderaterna inom klimatdebatten.

Den delen av energidebatten som polariserar allra mest är frågan om utfasningen av den svenska kärnkraften eller bevarandet av densamma. Linjerna MP och M har i frågan går direkt mot varandra och utgör vad energidebatten i Sverige ska handla om. I en fråga där jag ändå håller med Moderaterna så blir man ändå som liberal besviken. Debatten om energipolitiken stannar vid kärnkraftens vara eller icke vara och det är inget bra. Det som saknas rör enligt mig två saker:

1. Överföringskapaciteten inom Sverige. Det måste bli enklare att överföra el från regioner med överskott till andra regioner med underskott.

2. Avskaffandet av subventionerna från statligt håll till förnybara energikällor (i enlighet med energiöverenskommelsen som instiftades 2016 mellan S, MP, M, KD och C) . Om grön energi från Sverige ska fortsätta vara konkurrenskraftig ute i Europa måste vi slopa subventionerna och låta marknaden bestämma. 

En annan fråga som inte bara polariserar i riksdagen utan också mellan landsbygd och stad är bensinskatten (som egentligen är koldioxidskatt). I ett hörn står MP och vill höja bensinskatten och i andra står M som vill sänka. Jag tycker att båda lägren har fel. Frågan är svår då behovet av bil varierar stort beroende på om du bor på landsbygden eller i staden. Jag som själv bor ute på landsbygden vet att bilen är en viktig komponent för att livet här ska rulla framåt. Samtidigt så måste vi för klimatets skull minska på utsläppen av koldioxid och då innefattar det även bilarna på landsbygden.

Målet måste vara att människor som bor på landsbygden ska kunna byta ut sin bil som släpper ut mycket koldioxid mot en annan bil som inte släpper ut lika mycket. Därför är en skatt på klimatfarliga drivmedel är bra men att den måste kombineras med en bred sänkt inkomstskatt så att människor har råd att ställa om. Att vilja sänka skatten på bensin är ren och skär populism från moderaternas sida och en höjd skatt på drivmedel utan en bred sänkning på inkomstskatt som Miljöpartiet förespråkar kommer vara förödande för den gröna omställningen på landsbygden. 

Det som svensk klimatdebatt borde handla mer om är hur man genom EU skulle kunna minska utsläppen ute i Europa. Det är trots allt där vi kan göra som störst skillnad för klimatet. Där tycker jag det bara finns ett parti i svensk politik i nuläget som tar det på allvar och det är Liberalerna. En av nycklarna till att på riktigt möta och mota klimatkrisen är genom internationellt samarbete och där fyller EU den funktionen som nyckelring.

Viktiga reformer som en europeisk koldioxidskatt, lagringspeng för carbon capture på europeisk nivå och utfasning av all elförsörjning som inte är fossilfri inom hela Europa måste komma på plats. Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro har även drivit frågan om “Carbon Border Adjustment Mechanism” vilket innebär att även varor som är producerade utanför EU ska behöva betala för sin klimatpåverkan när de kommer in EU. Där tycker jag fler partier i Sverige ska föra samma linje som Liberalerna och på så sätt möta klimatkrisen på riktigt.   

Sammanfattningsvis hoppas jag att klimatdebatten slutar handla om ytterligheter och att man börjar ta den på allvar. Det förtjänar nämligen inte bara jorden utan också våra framtida generationer. 

Intervju med Kornelius “kingen” Persson!

Skribent: Sophia Jennersjö

Sophia har intervjuat Kornelius Persson

För några veckor sedan hade LUF Väst sitt digitala årsmöte. Motioner fastslogs, motioner avslogs och distriktet fick ett nytt, fräscht handlingsprogram. Samtidigt valdes en ny, riktig toppenstyrelse. Höjdpunkten var i alla fall för mig när LUF Södra Älvsborg, för andra året i rad fick priset som LUF väst bästa klubb. Ingen kan vara stoltare än jag men helt ärligt är jag inte förvånad med tanke på vilket grymt gäng vi är. För att ta reda på lite mer hur klubben blev som den blev har jag valt att intervjua Kornelius Persson. Kornelius är medlem i LUF sen flera år tillbaka och är nu även ordförande för klubben efter att ha tagit över stafettpinnen från sin bror. Så njut av en massa frågor och en massa svar!  

Berätta om när du gick med i LUF. Vem? Hur? Varför?

En lång historia kort. Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och mina föräldrar var liberaler. LUF blev det helt enkelt. Jag och min tvillingbror Kaspian dök upp på ett offentligt CL. Då var Emmy Scilaris, Soroush Rezai och Cindy där och tog emot oss på det bästa sättet. Efter det så fortsatte jag gå på olika engagemang och 2019 sökte jag till LUF Södra Älvsborgs styrelse för första gången.

 Varför tror du att detta pris gick till just Luf Södra Älvsborg?

Vi är störst, trots att vi har färre invånare än Göteborg. Jag tror mycket ligger i att vi värvade så många. Sen är det såklart också bra klimat i styrelsen, vi stöttar varandra i vått och torrt.

Berätta om ditt första CL

När jag fixar mina CL idag brukar jag alltid tänka på mitt första CL som ett föredöme. En plats där alla kan känna sig hemma. Soroush, som jag tror var ordförande då mötte mig vid dörren.  Jag och min bror fick vara med på en debattövning där jag tog ganska mycket plats för att bara vara 13.

Hur ser du på politiken i framtiden?

Om jag får medlemmars förtroende sitter jag kvar till valet. Sen kanske jag lämnar LUF och tar avstånd från politiken. Jag kommer alltid vara liberal men jag tror det an vara bra att ta en paus ibland. Man behöver bygga upp ett liv utanför politiken också, annars har man inget sen när man slutar i LUF.  

Vad är det absolut bästa med LUF?

Ideologin. LUF:S gemenskap är den bästa men vi värvar inte främst på det, vi värvar på politik. Det tycker jag alla ungdomsförbund borde göra.

Har du någon gång tvivlat på ditt engagemang? Hur isåfall?

Jag tror man ständigt gör det på något sätt. Men jag känner mig ändå alltid trygg i sin partitillhörighet i Liberalerna och LUF. I slutändan handlar de om på LUF:s politik och kampen för liberalism och det går aldrig att komma ifrån.

Vad är ditt bästa tips till en ny medlem?

Prata mer och lyssna mindre. Ta plats. LUF ska vara en plats där man diskuterar högt i tak och inte en plats där man bara lyssnar på de erfarna. Våga ta del i debatten och känn dig trygg med dina åsikter.

Vad är det vidrigaste med att bo på landsbygden och vara politiskt engagerad?

Avståndet till engagemanget.

Vad gör du på fritiden när du inte sysslar med politik?

Just nu spelar jag mycket Minecaft med vänner men på veckorna vill jag bara koppla av på olika sätt. Jag lyssnar på musik, går promenader och läser.

Vad är det första du ska göra när Corona är över?

Krama om mina mor och far föräldrar mycket.

Distans hiss eller diss?

Diss såklart.

Dina 3 bästa tips för att må lite bättre under distansen?

 Rör på dig, håll kontakt med vännerna och tyck inte synd om dig själv.

Vad tror du är den vanligaste fördomen om dig?

Många ser mig nog som mer social än vad jag är. På kampanjer brukar jag ”spela” någon annan där jag är mer social än vad jag faktiskt är privat. Jag tror många känner mig som ”LUF Kornelius” och kanske har fel uppfattning om mig.

Hur har LUF utvecklat dig och hur har du utvecklat LUF?

Jag har vuxit upp i LUF. Jag har fått en ideologisk fostran i förbundet där jag har lärt mig att argumentera för min sak. Jag tycker även att jag har sänkt trösklarna en del i Södra Älvsborg, försökt att få de mindre jobbigt att engagerat sig. Jag har värvat en del också. I framtiden vill jag bli smartare politiskt och tillföra LUF på det sättet.

Vad vill du säga till den Kornelius som gick med i LUF?

Tänk själv, skäms inte och våga mer.

 Smaskiga this or that:

US eller UV? UV

Kent eller Håkan? Kent

Nittorp eller Borås? Nittorp

CUF eller MUF? MUF

Radera Twitter eller gå ur LUF?  Radera Twitter

Annika strandhäll vs Annie Lööf   Annika Strandhäll

Vi tackar Kornelius för att han ville ställa upp på denna intervju och för hans fantastiska svar. Vi önskar han lycka till att göra LUF södra Älvsborg till den fortsatt största och bästa klubben i Väst….

Hotet mot demokratin

Skribent: Andreas Millings

Demokratin är den institution som vi värderar högst i samhället. Idén om hur makten utgår från folket är sedan gammalt och något vi ofta tar för givet. Men utan att kasta bort min framtidsoptimism ser jag ändå med oro på många håll och kanter hur demokratin undermineras och kan vara mer sårbar än vad vi tror.

Demokrati är ett sådant ord som vi alla gärna kastar fram och tillbaka. Sammanhang eller inte. Sedan Berlinmurens fall har planetens framtid både politiskt och fysiskt varit väldigt oklar. Var Berlinmurens fall inte tillräckligt för att sprida demokratin vidare och förhindra auktoritära stater från att dyka upp eller spridas? Vår generation i Europa har inte varit med om något krig. Inte någon massvält eller andra hemskheter. Det är relevant att nämna eftersom vi aldrig upplevt något som våra far och morföräldrar har. Är det då mer troligt att vår generation kommer vara mindre försiktiga i politiska frågor?

Dådet på Kapitolium i Washington är det som direkt gav mig en klump i magen. Vi såg tidigare detta året hur Amerikas president lyckades få sina lojala supportrar att krossa fönster och plundra Kongresshuset. Fem människor avled under upploppen. Det som skrämmer mig med denna händelsen är framförallt hur mycket makt en minister, president eller vem som helst med en tung post i en regering har möjligheten att överkasta demokratin och därmed hela landets principer genom metoder genom manipulation, lögner och hat.

Vad som hände den dagen kommer stå i historieböckerna i USA. Framtida, ambitiösa reaktionärer och extremister kommer inte studera eller försöka eftersträva ryska revolutionen eller Mussolinis marsch mot Rom. En politiker som lyckas manipulera en folkmassa nog för att försöka utöka eller greppa tag i sin makt kommer studera Trumps dåd och hur mycket inflytande sociala medier kan framföra på ett så enkelt sätt. 10 högljudda röster får mer inflytande än 100 tysta röster.