En räddningsplan för de dödsdömda

Gästskribent Karl Philip Nilssson

Redan innan pandemin som har skakat om hela världen och möblerat om den politiska sfären var krisen för Liberalerna påtaglig. Man har länge snoozat alarmet för att få partiet på banan igen. Nu tjuter nödlarmet. Ännu en gång behöver LUF rädda moderpartiet. Liberalismen är större än 2,8%. 

Karl Philip Nilsson

Partiet poängterar ofta de modiga historiska vinster där partiet lyckats sticka ut hakan och vara före sin tid. Det har man gjort i frågor som rösträtt, feminism, HBTQ-rättigheter, internationellt samarbete och tron på marknadsekonomi. Partiet är dessvärre tystare om och inte lika modiga i hur man tar sig an dagens utmaningar. 

Partiet  har tappat fästet som ett liberalt  idéparti och istället blivit ett förvaltarparti som allt för ofta gläds åt förbud än faktisk frihet. Det viktigaste verkar vara att man lyckas fullfölja januariavtalet och ta Sverige igenom Corona-krisen. Förstå mig rätt, det är bra att slå vakt om de liberala reformerna i januariavtalet och att arbeta för att företag och jobb ska överleva, men genom det har man tappat den viktigaste komponenten – idéerna och visionerna. 

I dagarna kom siffror som visade att förtroendet för Liberalernas skolpolitik når bottennivåer, sedan man lämnade utbildningsdepartementet har förtroendet mer än halverats. Nu för tiden kommer förslag om skolan lite hipp som happ från höger och vänster, men det saknas en tydlig vision. 

Ett idéparti utan idéer och visioner är dödsdömt. Man får ändå ge Liberalerna att man gjort ett försök med Förortslyftet som ännu inte färdigställts. Sabuni har talat om att Liberalerna ska ha svaren på frågorna som väljarna ställer sig, och integrationen är en sådan fråga. Men i dagens läge, där människors oro handlar om man fortfarande har ett jobb att gå till eller när man får möjligheten att tjäna sina egna pengar igen behöver Liberalerna leverera en strategi för att ge Sverige en nystart efter Corona-krisen. Det som behövs är en plan för liberal revansch. 

Liberala Ungdomsförbundet ska vara partiets vakthund och ledhund. Vår uppgift är att utmana när ingen annan gör det, skälla när andra tycker vi ska sitta tysta och banka näven i bordet när individens frihet går förlorad i ett liberalt parti som trasslat in sig i ett virrvarr av pragmatism. Utan oss går Liberaler vilse. Utan oss byts frihet ut mot förbud. Utan oss är marknadsekonomin under attack. Utan oss är finns det inget liberalt parti kvar i riksdagen efter valet 2022. Det krävs mer än hjärt- och lungräddning för att rädda Liberalerna – det krävs att VI är radikala, moderna och progressiva. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *