Öka sexualundervisningen i skolorna kring HBTQ

Skribent: Jenny Svantesson

Sex och samlevnad är ett viktigt ämne i skolan som ska ge alla elever rättigheter till en bra undervisning om sex och samlevnad. Sexualundervisningen måste därför öka i den svenska skolan eftersom att det i nuläget är för lite fokus på sexualundervisningen i skolorna. Framförallt hur det är att leva som HBTQ men också bidrar inte heller skolorna till att öka förståelsen om just homosexualitet. Jag anser att det är en stor svaghet för sexualundervisningen i dagens skola.

Jenny Svantesson

I dagens samhälle finns det fortfarande en liten förståelse kring HBTQ. I dagen skola inkluderar sexualundervisningen inte alls mycket om just HBTQ utan är ett område som knappt nämnts fast det står i skolans läroplan att öka förståelsen kring detta.  Varför är det så egentligen och borde inte skolorna ansvara mer för att öka förståelsen? Dessutom är ex. homosexualitet fortfarande inte helt accepterat av andra i samhället där människor varje år fortfarande utsätts för olika typer av hat, brott och förtryck mot deras sexuella läggning.

Hur kan vi acceptera ett sådant samhälle? Enbart för att skolan lägger väldigt lite fokus på HBTQ gör det svårare för dagens ungdomar att våga vara komma ut, hitta sin identitet och sexuella läggning. Detta är helt fel för att det ökar den psykiska ohälsan ytterligare bland unga. Idag kan ungdomar vara rädda för att visa sin sexuella läggning eftersom att hetronnormen är stark bland ungdomar.

Ökar skolorna sexualundervisningen påverkar det elevernas förutsättningar i framtiden. Goda kunskaper i sex och samlevnad kan ge bättre förståelse och kunskap hur oönskade graviditeter och könssjukdomar kan undvikas. Genom att elever lär sig mer om könssjukdomar kan de enklare känna igen dem och få könssjukdomarna botade samtidigt som risken för konsekvenser som tex att bli steril minskar.  Kunskaperna kring olika preventivmedel ökar också bland unga. Skolan bör också lägga extra fokus på hur elever kan skaffa olika preventivmedel.

Lägger skolan mer fokus på normkritik kring sex och samlevnad lär sig eleverna de normer och värderingar som finns. Genom att lära eleverna vara normkritiska påverkar det eleverna genom att de vågar stå emot sånt som de inte vill. Exempelvis kan det vara att våga säga nej till sex med någon annan när man inte vill. Tänk dig själv att du inte känner till exempelvis normer som finns kring sex och samlevnad eller samtyckeslagen och att du gör något mot din egna vilja eftersom att någon annan vill det. Skolan kan därmed påverka dessa påtryckningar genom att lära ut vad som är ok och att ingen annan ska tvinga göra något mot någon annans vilja. Därför är det viktigt att lära sig de olika värderingar och normer kring just sex och samlevnad samt vart gränsen går. Dessutom är det också oberört viktigt att skolorna lär eleverna vad de ska göra om de har blivit utsatta för sexuella övergrepp och vart de kan få hjälp.

Avslutningsvis måste sexualundervisningen i skolorna öka och fokusera mer på normer, relationer och HBTQ. Ökar undervisningen kring HBTQ kan det också leda till att ungdomar hittar sin egna identitet samtidigt som påtryckningarna för att heteronormen inte följs minskar. Ökad sexualundervisning kan också påverka elevernas framtida förutsättningar. Det kan vara genom att de lär sig känna igen olika könssjukdomar, lära sig hur preventivmedel kan skaffas och hur oönskade graviditeter kan undvikas. Genom att skolorna fokuserar på att lära eleverna vara normkritiska ökar det normerna och att de vågar stå emot påtryckningar samt andra saker som de inte vill.

Öka skolornas sexualundervisning nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *