Friheten brinner där freden försvinner

Skribent Andreas Millings

De senaste månaderna har Hong Kongs befolkning demonstrerat. Det är ett uppror mot den kinesiska regimens kränkningar av Hong Kongs självbestämmande. Det började som protester mot ett lagförslag där arresterade medborgare i Hong Kong kunder skickas till Kinesiska fastlandet för rättegång men har kommit att handla om något större nu.

Andreas Millings

Kinas övergrepp mot Hong Kong och dess medborgare är grova. Samtidigt som Kina inte har direkt kontroll över den lilla stadsstaten så har de enormt inflytande. ”Guvenören” väljs av Beijing och röstas inte fram av befolkningen. Polisens övervåld är vardag mot befolkningen i Hong Kong. Över 1000 arresterade, över 2000 skadade och 8 döda. Världen ser på, ingen ingriper. Kina är en av de största militärmakterna i världen. De skulle kunna ockupera hela ön om de så önskade. Varför gör de då inte det? 

Kina utökar sin ekonomiska makt redan, i bland annat stora delar av Afrika och andra utvecklingsländer. De ger ut lån som förmodligen inte kommer betalas tillbaka och det är kommunistpartiet medvetet om. De gör det för att få inflytande och av ekonomiska skäl. I Sri Lanka tog Kina över en hamn när skulden blev för hög för önationen. Kinesiskt finansierade hamnar finns runtom i världen. De bygger infrastruktur i utvecklingsländer i utbyte mot kinesiskt inflytande i landet. De försökte även göra detta på Orust på vår kära västkust. Kontrollen över den globala ekonomin är viktig för Kina. Och för att de ska kunna rättfärdiga detta krävs goda intentioner och goda gärningar. Såsom att bygga broar och vägar i andra länder. Hong Kong protesterna är redan en PR-katastrof för regimen, att ockupera hela ön hade brutit mot internationell lag. Något Kina inte vill göra. 

Det är dock inte bara i Hong Kong som Kina inskränker mänskliga rättigheter. Låt oss inte glömma Xinjiang, även känt som Östturkestan. Befolkningen där är till majoritet muslimska Uighurer. Ett centralasiatiskt folk utan några egentliga band till Kina förutom faktumet att Kina kontrollerar området. Den kinesiska regimen är känd för att inskränka religiösa grupper. I ett projekt i Xinjiang är målet enkelt. Xinjiang behöver bli kinesiskt. Läger har satts upp i området och där ska den Uiguriska befolkningen med våld och hot tvingas till att ta till sig av den kinesiska kulturen. Religiösa traditioner ska bort från området och hundratusentals kineser skickas till Xinjiang för att uighurerna ska bli till minoritet, inte bara i Kina, men i Xinjiang också. 

Sedan finns det en till bortglömd protest i Asien också. Svensk media har inte rapporterat särskilt mycket om den. Papua är en ö delad mellan Indonesien och Papua Nya Guinea. Det är världens näst största ö till ytan efter Grönland. Västra Papua är den halvan som Indonesien kontrollerar. Ända sedan Nederländerna lämnade sin ostindiska koloni i Indonesien så har folket på Västra Papua velat ha en självständig stat. Medan de indonesiska nationalisterna argumenterade för kontroll över alla nederländska kolonier i området, så beslutade Nederländerna att Västra Papua är såpass distinkta både geografiskt och kulturellt att de ska få ha en självständig stat. 1969 hölls en folkomröstning om vem som skulle få kontrollen i området. Problemet var att bara 1,025 människor hade rösträtt. Det påstås även att Indonesiska armén utsåg vilka som fick rösta. FN:s generalförsamling godkände denna omröstning. En anledning varför, tros vara att västvärlden var rädd att regimen i Indonesien skulle vända sig till Sovjetunionen ifall de inte blev nöjda. Omröstningen gick igenom och Västra Papua annekterades.

Varför drar jag upp historien om detta nu? Frågan har blivit aktuell igen. I augusti startades demonstrationer upp. Mellan fem och sju demonstranter har dött. Indonesiska myndigheter har kallat in militären mot demonstranterna, likt Hong Kong. Demonstrationerna har förbjudits och flera demonstranter har blivit gripna, exempelvis så har två personer arresterats enbart för att ha viftat med Västpapuanska flaggan.

Friheten brinner i många delar av världen. I Hong Kong, Kina, Västra Papua, Iran, och många fler ställen. Ingen ingriper. Bortsett från invånarna. Vad kan vi göra? Vi kan och vi borde rikta strålkastarna på dessa områdena. Vi tar ofta friheten för givet i Sverige. När vi i Sverige demonstrerar, likt vad vi gjorde utanför Kinas Konsulat i augusti kommer polisen för att fråga hur det går. I andra delar av världen kommer polisen för att tårgasa, arrestera, misshandla och terrorisera demonstranter. När andras frihet inte försvaras, ska vi liberaler göra deras röster hörda.

Må den liberala rösten eka över världen tills friheten är uppnådd. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *