1989

Skribent Olle Johnsson

Den 4 juli för ungefär 30 år sedan tog studenten Wu Xiangdong med sig sin kamera och begav sig till Himmelska fridens torg i Bejjing. Vid den här tiden var torget fyllt av hoppfulla studenter som krävde förändring. Studenterna hade fått nog av den kinesiska enpartistaten och protesterade mot korruptionen och för demokratiska reformer. 

Olle Johnsson

Denna dagen hade det kinesiska kommunistpartiet fått nog och man bestämde sig för att rensa torget på demonstranter. Inte med gummikulor och tårgas som i Hongkong idag utan med hjälp av pansarvagnar och maskingevär. 

Wu sköts till döds den dagen men i hans kamera fanns fortfarande en rulle oframkallad film. Anhöriga till Wu såg till att ta till vara på filmen och bilden som idag är den mest förknippade med massakern är tagen av Wu. Ännu idag är “tank man” en symbolen av ett kommunistparti som krossar det som hade kunnat vara början på en annan framtid för Kina. 

En befolkning som tröttnat på ett odemokratiskt styre, en ung generation som vill styra över sin framtid och en ledning som svarar med brutalitet och våld. Hongkong 2019 liknar i mångt och mycket Beijing 1989.

Hongkong 2019 påminner också väldigt mycket om en annan demokratirörelse som fanns i en annan del av världen just 1989. 

Samma dag som världen nåddes av bilderna från massakern på Himmelska fridens torg skedde något alldeles fantastiskt på en annan plats i världen. I Polen höll man för första gången sedan den sovjetiska ockupationen val och Lech Walesas parti Solidaritet vinst banade vägen för slutet av det kommunistiska styret i Polen.

Precis som i Hongkong hade befolkningen i Polen fått nog och under 1980-talet växte missnöjet med kommuniststyret i landet. Hongkongs chef minister Carrie Lam befinner sig i en liknande situation som ledarna i Warszawa gjorde på 1980-talet. De var liksom hon inte folkvalda av deras befolkningar men ändå utgav de sig för att representera folket trots att de var noggrant utvalda av Moskva respektive Beijing. 

Liksom Solidaritets protester 1981 för demokratisk reform gick också Hongkongborna först 2014 och nu sommaren 2019 ut på gatorna för att visa sitt missnöje med den nya utlämningslagen. Sovjetstyret i Warszawa reagerade genom att utlysa undantagslagar och fängslade de ledande figurerna i Solidaritet. 

Detta kan tyckas vara en önskvärd väg att gå även för Carrie Lam 2019 men faktum är att det misslyckades totalt för Sovjet. Trots att ledarna för proteströrelsen fängslades så dog den inte ut och 1989 hade man slutligen besegrat det kommunistiska systemet i Polen. 

Likheter kan naturligtvis dras men historien har en tendens att aldrig återupprepa sig själv. I Hongkong står man nu inför utsikterna att antingen gå samma öde till mötes som Himmelska fridens torg men likväl kan den utveckling som skedde i Polen också ske idag i Hongkong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *