Föregångslandet Sverige

Skribent Andreas Millings

Vi pratar mycket om den så kallade Sverigebilden i samhällsdebatten. Runtom i världen pratar man om Sverige i både positiva och negativa ordalag. I svensk debatt brukar vi fokusera på det negativa områdena. Men är det verkligen så illa som vissa vill ge sken av? Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna brukar prata om det svenska samhället på ett negativt vis och rimligtvis bör en opposition belysa samhällsproblemen i vårt land. Debatten har dock gått åt fel håll.

Andreas Millings

Sverige har inte alltid varit det land det en gång var. För 150 år sedan var Sverige ett av världens fattigaste länder. Svält, religiöst och statligt förtryck rådde i de svenska bygderna. Samhället var långt ifrån jämlikt, framgångsrikt eller något att se upp till. Efter andra världskriget och kalla kriget har det dock förändrats väldigt mycket. Sverige är idag ett av de mest demokratiska länderna i världen, vår levnadsstandard är på topp och den extrema fattigdomen är till stor del utplånad.

I länder som Östeuropa, Afrika, och Asien ser man upp till Sverige. Sverige ses som ett idealsamhälle för den liberala demokratin, motverkandet av klimatförändringar och det jämlika samhället. Trots detta hör man ofta i den svenska debatten att andra länder ser på Sverige som ett land i förfall. Detta är långt ifrån sant. Argumentet brukar lyftas upp av främst SD, KD, M och till viss del även V. Enligt 2019 Country RepTrak som rankar de länder med bäst rykte så hamnar Sverige oftast på topp. Även i år ligger Sverige längst upp på listan följt av Schweiz, Norge och Finland. Ryktet brukar mätas i levnadsstandard och inte i makt eller kulturell inflytelse. 

Betyder detta att Sverige är perfekt? Nej det är klart det inte gör. Sverige har samhällsproblem som vilket annat land som helst. Vi har världens högsta marginalskatter och en av de största välfärdsstaterna i världen. Trots det så har vi långa köer till bostäder, primärvård, och BUP. Det är inte ett bra tecken men det påverkar inte det omvärldens syn på Sverige.

I många delar av Europa, främst i Öst, fungerar infrastrukturen dåligt, vården är av sämre kvalitet, regeringarna och parlamenten har svåra problem med korruption och jämställd representation och alla har inte samma tillgänglighet till utbildning. Då är detta bara i Östeuropa. I Mellanöstern, Asien och i Afrika finns det områden där vård inte alls är tillgänglig, yttrandefrihet inte finns i praktiken, medierna ägs helt av staten eller har starkt inflytande av staten. På många platser är det omöjligt att vända sig till myndigheter vid problem, sociala förhållanden är extremt svåra för kvinnor och minoriteter och utbildning är inte tillgänglig för alla. 


Hela debatten om den så kallade ”Sverigebilden” är extremt polariserad och ofta utan vetenskaplig grund. Givetvis går det inte att ha en politisk debatt där alla kan påstå att allt är bra. Men Sverigebilden har potential att utnyttjas. Vi tillhör ett land som många ser upp till men politiker väljer att peka ut Sverige som ett fäste för kriminalitet och dåliga värderingar. Ebba Busch Thor jämförde skolverket med DDR (Östtyskland) på Kristdemokraternas riksting och Sverigedemokratiska toppolitiker går steget längre och pekar ut Sverige som ett land i förfall. Istället brukar SD peka ut Danmark som det perfekta landet med hänvisning till deras striktare migrationspolitisk. I mer extrema fall hyllar vissa Sverigedemokrater Ungern och Polen som föregångsländer trots deras auktoritära nedbantning av pressfriheten och rättsstaten. 

Jag har en uppmaning till svenska politiker, opinionsbildare och debattörer. Vi lever i de mest gyllene av tider i världens historia. Vi har alla tillgång till nödvändigheter såsom mat, rent vatten, fri tillgång till vård, utbildning, fria medier och ett tryggt samhälle. Sverige är i många avseenden ett av de bästa länderna att bo i. I en handfull avseenden även det bästa landet att bo i.

Människor på flykt som har möjlighet att ta sig längre än närmsta grannland tar sig hit till Sverige för att det är ett så tryggt land att bo i. Folk väljer att studera och jobba här för att det är ett bra och effektivt land att studera och jobba i.  Det är inget att skämmas över, det är något att fira. Vi borde fira att vi är ett så framgångsrikt land i avseenden som levnadsstandard, jämlikhet, mänskliga rättigheter och, trots vad många påstår, ett välfungerande samhälle. Givetvis finns det saker att förbättra men vi kommer inte kunna förbättra något om man ger människor intrycket av att vi är på väg mot avgrunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *