Intervju med Sandra Daniel

Skribent Thea Erlandsson

Sandra Daniel älskar chips, Liverpool och mänskliga rättigheter. Med över tio års erfarenhet av politiskt engagemang i civilsamhället och djupt intresse för internationell politik tog Sandra LUF Väst med storm. Nu har hon blivit vald till ordförande och ser framemot att leda distriktet framåt i kampen för gränslös frihet.

Sandra Daniel är ny ordförande i LUF Väst

Förutom att kämpa för liberalismen studerar hon stats- och Europavetenskap vid Göteborgs universitet, umgås med familj och vänner, och älskar att resa. Vi träffas en fredag eftermiddag på café Husaren i Haga i Göteborg och jag börjar med att fråga Sandra hur det känns för henne att ha blivit till ordförande för LUF Väst. “Jag känner mig hedrad och glad, det är en stor ära”, svarar hon och ler stort.

Hon talar vidare om vikten av att låta politiken få fortsätta vara ett äventyr och att ge medlemmarna möjlighet att få utlopp för den eld och passion som finns inom dem. Därför vill Sandra bygga vidare på det organisatoriska och opinionsmässiga arbete som Soroush Rezai påbörjade under sin tid som distriktsordförande, med ett ytterligare fokus på det hållbara engagemanget. Hon understryker det viktiga i att hållbart engagemang kommer upp på agendan och att vi måste komma ihåg att ta hand om varandra.

När det gäller vilket politiskt område Sandra vill arbeta mer med är internationella frågor givet. Redan innan Sandras engagemang i LUF och det internationella utskottet, arbetade hon med just utrikespolitiska frågor. Och det var dessutom LUF:s utrikespolitik som fick Sandra att gå med i LUF. Hon tilltalades av LUF:s förmåga att vända och vrida på frågor ur olika perspektiv och inte se allting som svart eller vitt, utan våga utforska svårare frågeställningar i gråzonen däremellan. “Ytterst få frågor har enkla svar, och om man landar i ett enkelt svar har man inte tänkt tillräckligt”, betonar Sandra.

Hon anser att partipolitiken kan vara alldeles för ensidig och att LUF då måste vara en motvikt. En ideologisk vakthund som inte bara lyfter frågan om frihet i Sverige, utan även ser de ofria vindarna runt om i världen. Med fängelsedomen mot Gui Minhai är detta en fråga som känns mer och mer aktuell. Men som Sandra själv anmärker, “Där ofrihetens kängor etsar sig fast, kommer även motståndet göra det”, och det stämmer sannerligen.

LUF Väst förslag om att döpa om Grönsakstorget i Göteborgs till “Gui Minhais torg” har fått stöd av flera politiker, bland annat Cecilia Malmström. En kamp som Sandra kommer att leda. “Som ledare är det grundläggande för mig att våga gå längst fram och driva opinion, men vad som är ännu viktigare är att kunna gå sida vid sida, som en vän, med medlemmar”, säger Sandra. Hon talar passionerat om hur en ledare ska kunna motivera sina medlemmar att fortsätta kämpa och slåss för det dem tror på.

Under hösten har LUF Väst genomfört flera kampanjer och demonstrationer, för Gui Minhai, Hong Kong och uigurerna. Något som Sandra vill fortsätta med framöver. Förutom detta vill Sandra även försöka bygga fler broar och samarbeta med andra organisationer och ungdomsförbund. På frågan om vad hon, som ny distriktsordförande, vill skicka för meddelande till LUF Västs medlemmar svarar hon snabbt och självklart, “Jag må vara er nya DO – men jag är först och främst er vän i kampen för gränslös frihet”.

Efter ett intressant samtal om LUF Väst och Sandras politiska framtid får vi äntligen svar på det som vi alla undrar. Estrella eller OLW? “OLW helt klart, men Sensations Thai Sweet Chilli är en av mina stora favoriter. Den upptäckte jag när jag var i England på utbytestermin”, svarar Sandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *