Stoppa häxjakten på lagliga vapen

Skribent Axel Hulten Sagert

Va, har du en pistol? Men är inte det olagligt! Det bemötandet har blivit vardag för många vapenägare, en grupp som i allt högre utsträckning misstänkliggörs av stat och polis. Jägare och sportskyttar har genom årtiondena varit föremål för en allt strängare lagstiftning, en trend som inte utgörs av något annat än en meningslös och missriktad symbolpolitik. I ljuset av detta är det nu dags för att Sveriges aktiva skyttescen börjar behandlas betydligt bättre än vad den gjort tidigare.

Axel Hulthen Sagert

Vill man skaffa sig och bruka ett vapen i Sverige kan man i praktiken göra det på två sätt. Antingen söker man en vapenlicens eller så drar man till Nordstan alternativt annan valfri plats för skumma affärer. De som ämnar skada andra kommer med andra ord alltid att ha tillgång till skjutvapen. Idén om att det skulle vara bra att straffa Sveriges 580 000 laglydiga vapenägare för att försöka komma åt några få våldsverkare är med andra ord lika lite liberalt som effektivt. Låt oss med det sagt istället fokusera på problembilden.

Om man vill skaffa ett licensierat skjutvapen i Sverige görs det idag genom polisen, en organisation vars huvudsakliga syfte är att bekämpa brott. Tyvärr leder detta till att de som står i uppgift att bedöma ärendena inte sällan själva har mycket starka åsikter angående våra vapenlagar. Detta fenomen har ofta kommit att benämnas som en tjänstemannaaktivism och det är inte sällan som licenser avslås på näst intill skrattretande grunder, bland annat skulle man kunna få avslag för att ens jaktvapen ser för “militärlikt” ut.

Att det ser ut så här är vansinnigt och tydligare direktiv för vad som är legitima anledningar för avslag behövs onekligen. Tyvärr har utvecklingen de senaste åren gått i helt fel riktning, och hösten 2018 kulminerade utvecklingen. Då trädde nämligen EU:s nya vapendirektiv i kraft. Lagen implementerades med lovord om ett säkrare samhälle och hårdare tag mot skjutningarna, men låt er inte luras. Regeringen har inte framförhandlat något annat än ännu ett slag mot sportskyttet som helt kommer sakna effekt mot de brottslingar man försöker komma åt.

Direktivet innehåller en mängd djupt problematiska punkter som det är upp till polisen att tolka. Bland annat kan det i Sverige bli mycket svårt att resa med och bruka semiautomatiska gevär vars magasin tar mer än 10 patroner. Eftersom just den typen av vapen används frekvent inom det svenska elitskyttet riskerar hela skyttegrenar att dö ut. Ironiskt nog kan man konstatera att lagen endast kommer ha verkan på de som licensierat sina AR-15:s medans de som anskaffat sina vapen på annat sätt kommer vara fortsatt oberörda. Sverige borde omedelbart sluta upp med att stifta lagar var enda effekt är att sätta krokben för svenskt föreningsliv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *