COVID-19

Skribent: Carl Sjöbäck

Över 200 000 smittade i världen, över 1 000 smittade i Sverige och för tre dagar sedan fick gymnasieskolor i Sverige instruktioner om att växla över till distansundervisning. Anledningen till att vilja begränsa spridningen av smittan är att den svenska sjukvården inte kommer klara av om för många blir sjuka samtidigt. Att jämna ut kurvan, som det heter, är i realiteten att färre är sjuka samtidigt men att sjukdomen får finnas i samhället under längre tid.

Carl Sjöbäck

Rädslan sprider sig snabbare än pesten. Butikers hyllor står tomma och aktiemarknaden dyker, samtidigt som myndigheter och forskares analyser består. Men detta är självklart inte individens fel. Rädsla är naturligt och dess effekter är minst lika naturliga vilket vi tydligt sett genom historien.

Sveriges egna populistparti Sverigedemokraterna skriver på Instagram,

”En sak som dock verkar ha gått förbi regeringen är att forskare och experter inte är politiker.”… ” Det duger inte att skyffla över ansvaret på myndigheter.”

Med agendan att nu under kristider, kunna vinna väljare genom deras resonemang som vill bringa rädsla och misstro till myndigheter.  Ett grepp som i grunden är farligt. Även om myndigheterna inte alltid presterar på topp, bör man ha förtroende för dem. Speciellt i en demokrati som når tredje plats på demokratiindex, ligger delad etta på huruvida staten är trovärdig och fungerade och på fjärde plats på Transparencys korruptionsindex. För första steget till en diktatur är misstro till myndigheter och till varandra, något Sverigedemokraterna svansar dreglande kring.

Och nu när vi får nya ”svarta måndagar” på börsen varje vecka är det desto mer relevant att diskutera huruvida populistiska partier kommer att kunna utnyttja situationen. För ekonomiska kriser är brasved för populister. Några exempel är Hitler, Stalin eller Mussolini.

Att kämpa mot att populister och fascister utnyttjar det vakuum som skapas i kristider, det är liberalers jobb. Vi har alltid kämpat för detta. För det går att stå emot det. Man kan inte låta populismen vinna i turbulenta tider.  Så länge människan har funnits har liberalismens blod runnit genom människan. Vi vill vara fria. Därför måste vi försvara individens frihet mot populismen. Vi måste debattera på forum, sociala medier och kring matbordet. Vi måste debattera med familjemedlemmar, kompisar och främlingar, för att säkerställa individens frihet och makten åt folket.

Kampen kommer kanske aldrig vara över, men när coronakrisen är över ska vi se till att liberalism, jämställdhet, optimism och glädje genomsyrar samhället och mänskligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *