Varför är ingen artist liberal?

Skribent Kaspian Persson

I stunder som känns mörka krävs det omväxling. Att bara för ett ögonblick fly verkligheten. Därför bör jag inte skriva en gravallvarlig text om den ännu desto mer gravallvarliga vardagen. Speciellt om jag inte kan något om pandemier. Nu tänker jag skriva om något som jag ändå har någon aning om. Därför skriver jag detta. 

Kaspian Persson

Alltså, varför ser vi inga artister som är liberaler, artister som tror på frihet och kapitalism? Varför är det bara vänster(p)artister vi ser på scen? Jag tror inte det är nödvändigtvis för att de ogillar frihet eller att konsumera produkter. Utan mer att de är som vanliga människor, röstar på det som känns bäst eller på vad sina nära och kära gör. Eller så har det att göra med att vi liberaler kanske är helt tondöva. Men ibland, lite då och då, påträffar man verser eller hela låtar som har liberala tendenser. Vissa är påtagliga, andra inte. Jag kommer nu försöka redogöra kring vilka låtar som kan vara liberala. 

Sommarlängtan – Ted Gärdestad

“Jag har kraft att andas frihet. Jag har mod att va’ mig själv”

Det här är väl ändå det man tänker att frihet känns som. Man måste vara stark för att kunna kämpa för frihet. Att stå upp mot politiska vindar som spär på ofriheten i samhället. Andan och modet som krävs för att kunna stå upp mot diktaturer. Vi har vänner över hela världen som gör just detta Ted sjunger om. Våra vänner i Hong Kong som dagligen kämpar för självständighet och demokrati. Eller LUF:arna som genom sitt engagemang stödjer kampen för demokrati. Oavsett om den förs på hemmaplan eller på plats i Hong Kong. Diktatur och populism, över min döda kropp. 

Det verkar som att Kenneth Gärdestad kände framtidstro och optimism dagen han skrev texten. Tankar som åtminstone jag kan känna igen mig i. Att alltid försöka se att smala ting verkar bli breda, till slut. En förändring kräver en början och början är du. Skillnaden börjar med dig och slutar med gräsroten. Därför anar jag att det i alla fall fanns en gnutta liberalism i brödernas klara stämmor och vässade pennor som lever kvar ännu i den musiken som de skapade.

Välkommen Hem – Erik Lundin 

“Och jag kommer inte ge mig av

Min identitet är mitt eget val

Suedi, mitt segertal

Så om de ber mig sticka hem får de ge mig garn”

Erik Lundin kanske inte röstar på liberalerna, men här verkar det som om att han håller med oss. Friheten av att kunna ha vilken identitet och kultur som man vill, är det väsentliga. Att se fördelarna med mångkultur och att blandning av kulturer är lika okej som viktigt. Ett samhälle där du kan identifiera dig med vilken kultur som helst, utan att höra människor sittandes på höga hästar säga vad som är svenskt eller inte. För att sedan kunna se en värld utan gränser. Antagligen inte imorgon men kanske någon gång. Vi får inte glömma bort att vi är av samma planet. Svenskheten är öppen och bör fortsätta vara det. Välkommen, välkommen hit, vem du än är, var du än är. 

Med det sagt, är mina förhoppningar att du som läst detta har tänkt på något annat än verkligheten och drömt dig bort. Det har nämligen jag gjort. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *