Glöm inte folkmordet 1915

Gästskribenter: Ani Daspanyan och Alex Nilsson

En vanlig aprilnatt 1915 sov barn och vuxna djupt i sina hem och anade inte att deras livs solnedgång närmade sig. Denna natten stormade flera beväpnade män in i dessa hus för att råna, mörda och bränna oskyldiga människor som sov trygga i sina hem. Detta var startskottet för folkmordet 1915, utfört av Osmanska Riket, som blev ansvariga för miljontals armeniers, grekers, assyriers, syrianers, kaldéers och andra kristna minoritetsgruppers död. På en enda natt, blev alla deras kyrkor och hus förstörda, gård och plantage brända, kvinnor och barn tagna som slavar och miljontals människor mördades i sina egna hem.  

Ani Daspanyan, styrelseledamot i Liberala Ungdomsförbundets Internationella Utskott

Till skillnad från förintelsen, som också är ett folkmord i början av 1900-talet, har Turkiet, ännu inte erkänt folkmordet och förbjuder sin befolkning att nämna folkmordet överhuvudtaget. Detta kommer att fortsätta så länge världen inte gemensamt verkar mot Turkiet i denna fråga. Än idag finns det flera länder som vägrar erkänna det blodiga och fruktansvärda folkmordet, trots att många andra länder och organisationer redan har gjort ett erkännande. Idag, 105 år senare är det hög tid att göra det även här hemma i Sverige.

År 2010 erkände Sveriges riksdag folkmordet 1915 men 10 år senare hänger denna fråga fortfarande kvar i luften för att regeringen har ännu inte godkänt beslutet. Stefan Löfven har länge varit tydligt med att regeringen inte kommer erkänna folkmordet. Detta kan anses vara på grund av Turkiets både ekonomiska och politiska inflytande i världen och den relation som Sverige har med Turkiet som regeringen är rädd ska förstöras. Att som ett demokratiskt land vara rädd för att förstöra sina relationer med en auktoritär regim på bekostnad av miljontals oskyldigt dödade människor som aldrig mer kommer kunna göra sina röster och historier hörda är ansvarslöst och skamligt. 

Turkiet har inte fördömt sina föregångares brott och kommer fortsatt inte göra det om inte det finns en gemensam påtryckning på landet och regeringar från hela världen att överge sin förnekelse och inse att det nutida landet har bildats på det arv som en gång var egendomen av folkmordets offer. Att folkmordet 1915 fortsatt förnekas av Turkiet och andra länder, gör det faktiskt till ett lyckat folkmord, där de skyldiga kom undan, minnet av de döda utraderades och deras kultur, historia och litteratur begravdes tillsammans med dem i massgravarna som aldrig kan vårdas av de kommande generationerna på grund av Turkiets förnekelser. 

Folkmord är ett ofrånkomligt brott mot mänskligheten och även om det har passerat över hundra år efter händelsen, så är det kvarlämnade såret hos armenier, assyrier, greker och andra offer fortfarande lika öppet och smärtande som första dagen och händelsen är fortfarande högst levande i de drabbades minnen . Ett folkmord måste uppmärksammas av världen och i synnerhet i demokratiska länder som Sverige. Minnet till alla oskyldiga offer måste försvaras och deras försvunna röst föras vidare till de kommande generationerna. Ett folkmord måste aldrig glömmas bort, därför det enda den svenska regeringen kan göra i nuläget är att följa sin demokratiska plikt och riksdagens beslut från 2010, sätta de ansvariga till svars och officiellt erkänna folkmordet 1915.   

Alex Nilsson, styrelseledamot i Liberala Ungdomsförbundets Internationella Utskott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *