Inför obligatoriska elevhälsosamtal

Skribent: Jenny Svantesson

Inför kongressen har undertecknad lagt en motion om att införa obligatoriska elevhälsosamtal och i denna artikel vill jag argumentera kring varför dessa samtal ska införas.  Känner ni till att ungefär 40-50 ungdomar varje år begår självmord och att största andelen är killar? Troligtvis inte eftersom psykisk ohälsa fortfarande är tabulagt i samhället vilket jag anser är både helt ofattbart och obegripligt då psykisk ohälsa är en av samhällets största kostnader.

Jenny Svantesson

För det första har den psykiska ohälsan kraftigt ökat bland ungdomar under de senaste åren. Många ungdomar och barn i dagens skolor mår psykiskt dåligt och vågar inte öppna sig och berätta om sina känslor för andra. Jag har själv erfarenhet av detta därför att jag själv har varit i denna situation samtidigt som jag har märkt att mina vänner befunnit sig i samma situation. Jag kan själv dela uppfattningen som många andra ungdomar i vårt land om att inte våga söka hjälp på grund av tabun, alla normer och vad andra ska tycka om en. Många ungdomar som mår psykiskt dåligt presterar i regel sämre på lektionerna än andra. Genom att införa obligatoriska elevhälsosamtal ökar det elevernas förutsättningar för att lyckas i skolan.

Anställer skolorna mer personal inom elevhälsan kan det i det långa loppet leda till ungdomar mår bättre och trivs bättre med sig själva. Dessutom kan samhället både spara pengar och resurser om den psykiska ohälsan upptäcktes i tid. Genom att införa obligatoriska elevhälsosamtal kan skolorna också motverka de allvarliga konsekvenserna som kan uppstå på grund av psykisk ohälsa. En annan anledning till att dessa elevhälsosamtal ska införas är att om psykisk ohälsa upptäckts i tid stärks ungdomarnas hälsa. Ungdomarna kommer att må bättre i framtiden samtidigt som risken att drabbas av psykisk ohälsa igen minskar.

Tänk dig själv att du mår psykiskt dåligt och inte vill prata om dina känslor. Skulle du våga söka hjälp om någon gör narr av någon annan enbart för att personen har träffat kuratorn på skolan? Därför är det lättare för många ungdomar att våga öppna upp sig och prata om sina känslor, om hjälp istället kommer till dem, än om de själva ska söka hjälp för sina psykiska besvär. Vissa gånger när ungdomar vågar öppna upp sig och berätta om sina känslor kan det vara för sent och de begår då så småningom självmord. Hur skulle du må om din bästa vän begår självmord och skolan inte har gjort något för att hjälpa din vän? Självmord påverkar inte enbart personen som dör utan också anhöriga och vänner.

Avslutningsvis är psykisk ohälsa ett tabulagt ämne och är en av samhällets största kostnader som varje år tar alldeles för många ungdomars liv. Ska vi verkligen acceptera att ungdomar tar självmord enbart för att de inte vågar berätta hur de mår på grund av tabun? Nej det ska vi inte acceptera och därför måste obligatoriska elevhälsosamtal införas för att bryta tabun och motverka psykisk ohälsa samt självmord. Inför obligatoriska elevhälsosamtal nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *