Göteborg, möjligheternas stad?

Gästskribent: Sandra Daniel

I måndags kom beskedet om att hela Göteborg undantas från ebo-lagen. Beslutet innebär att asylsökande som flyttar till Göteborg och ordnar eget boende förlorar sin dagersättning. Det innebär att lagstiftningens intention om att främja social integration helt motarbetas. Det är ett kontraproduktivt beslut med förödande konsekvenser för individer såväl som för Göteborg. Segregationen i Göteborg är på oacceptabla nivåer men lösningen är inte att motverka social integration genom de undantag som nu införs utan tvärtom genom att riva de undantagen som försätter utsatta grupper i fördjupat utanförskap. 

Sandra Daniel


Göteborg har precis som många andra europeiska storstäder stora utmaningar. I en stad som geografiskt sett i praktiken är byggd för att vara segregerad krävs det genomtänkta förslag och proaktiv politik som kan möta utmaningarna Göteborg står inför. Om intentionen är att motverka segregation och främja social integration genom värnandet av individer med asylsökande status och dess rätt att bosätta sig utifrån egen vilja så är sättet som undantagen som nu införs i ebo-lagen inte bara fel väg att gå, utan med katastrofala följder. Det är också en onyansering och ett slöseri med möjligheternas möjlighet utan dess like.

Med anledning av Migrationsverkets beslut får 32 kommuner göra undantag i ebo-lagen där beslutets intention är att asylsökande i lägre utsträckning skall välja att bosätta sig i områden som klassificeras som utsatta sådana. Detta för att främja integrationen och spridningen av demografin oaktat att även detta rimmar illa för en som värnar den personliga friheten och individens rätt att fatta själv beslut och skapa sig ett bättre liv. Vad beslutsfattande tycks ha missat är att hela Göteborg inte klassificeras och inte heller bör klassificeras som ett utsatt område. 

Med skillnader i medellivslängd mellan Göteborgs stadsdelar som kan likställas med Sverige och Nicaragua finns det fog nog att anse det orimligt att hela staden skulle vara lika utsatt, överallt och hela tiden. Intentionen med polisens lista över utsatta områden bör fortsättningsvis och uteslutande vara att enklare kunna kartlägga hur en fördelning med polisens resurser skulle kunna se ut, inte att sätta invandringsstopp för en hel kommun, i synnerhet inte en av Sveriges mest resursstarka. 

I mina öron låter S, D och SD linje om att undanta hela Göteborg som precis just det; Ett invandringsstopp. För vem har råd att i redan utsatt position bli av med sin lagstadgade rätt till dagersättning när man försöker skapa sig ett bättre liv, med fler möjligheter? Frågan kring huruvida detta är främjande och motiverande för den sociala integrationen såväl som den sociala rörligheten bör och får inte ses som obesvarad. Det är förödande. 

För en kommun som Göteborg som har goda visioner som fortsatt är värda att försvara om en “hållbar stad, öppen för omvärlden” rimmar detta illa. Öppet för vem? Möjligheter för vem? Och en stad för vem? Ja, om beslutet inte rivs, så har jag tyvärr svårt att se Göteborg som möjligheternas stad för människor som har asylskäl och är i störst behov av skydd i alla fall. 

I tider där ordet “inskränkningar” är en seriös underdrift på konsekvenserna för den individuella friheten med motverkandet av coronavirusets spridning som svepskäl och/eller skäl ställer det allt högre krav på samhället att inte bedriva politik som just verkar i den riktningen, för lösningen kan inte vara att Göteborg säger nej och förväntar sig att alla andra säger ja. Vi bör riva murar istället för att bygga dem.

Att nu inte bara motarbeta den sociala integrationen, den personliga friheten utan också att implementera beslutet på ett sätt som motverkar lagens syfte, kringgår praxis och högst sannolikt har ett sämre utfall än grundidén är inte bara kontraproduktivt, djupt inskränkande på individers frihet utan också oseriöst. 

Vad som dock är seriöst är beslutets konsekvenser för individen och samhället och det borde ligga i Göteborgs beslutsfattares intresse att om inte värna, så åtminstone inte försätta redan utsatta grupper i fördjupat utanförskap. Det finns en väg att gå, att sätta invandringsstopp på Göteborg är inte på några grunder det. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *