Erkänn IS folkmord på Yezidier

Gästskribent: Leonard Bektas

Den tredje augusti för sex år sedan var inte en dag som alla andra för invånarna i staden Sinjar i nordvästra Irak. IS intog staden och påbörjade en kampanj av etnisk rensning och folkmord mot stadens yezidiska befolkning. Detta folkmord har erkänts av organisationer som FN och EU, samt av länder som Skottland, Armenien och Australien. Det är dags att den svenska regeringen gör yezidierna rättvisa och erkänner folkmordet.

Leonard Bektas

Den tredje augusti 2014 intog IS den yezidiska staden Sinjar i nordvästra Irak. Majoriteten av invånarna i staden var Yezidier, en etnoreligiös grupp som återfinns i norra Levanten som följer religionen sharfadin. De har varit förtryckta i århundraden och har utsatts för 72 folkmord, detta skulle bli det 73:e. Då kurdiska Peshmerga retirerat stod staden i princip utan skydd vilket ledde till att IS kunde driva igenom massakrer, kidnappningar och avrättningar. Yezidierna tvingades fly upp på Sinjarberget för att undvika en säker död under IS. De yezidier som tillfångatogs av IS ställdes inför ett ultimatum; konvertera till sunniislam eller dö. Kvinnorna kidnappades, såldes som slavar eller våldtogs. Det finns historier om kvinnor som efter att de våldtagits hoppat från klippavsatser på Sinjarberget för att de inte kunde leva med sig själva efter det de tvingats genomlida.

Västerländsk intervention tillsammans med kurdiska styrkor lyckades tillslut trycka tillbaka IS ur staden och skicka humanitär hjälp till de yezidiska flyktingarna fast på berget. Utan denna assistans så hade det redan hemska folkmordet med all säkerhet blivit ännu värre. Verkligheten är dock att såren som IS rev upp är långt ifrån läkta. 500 000 tvingades fly, 5000 dödades och upp till 10 000 kidnappades, varav många fortfarande är försvunna. Yezidierna har inte heller kunnat återvända till staden eftersom IS lämnade efter sig flertalet dödsfällor i form av minor.

Idag är livet lång ifrån normalt för yezidierna i Sinjar. Massgravar upptäcks fortfarande, kvinnor är fortfarande försvunna och minor röjs dagligen. Det vore inte mer än moraliskt rätt för regeringen att erkänna detta brott mot mänskligheten som det folkmord det faktiskt är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *