Handel, till vilket pris?

Skribent: Carl Sjöbäck

Under senaste tiden har Kina återigen kritiserats för deras antihumanistiska och antidemokratiska ageranden. Kina har under den senaste tiden inte bara förtryckt friheten i Hong Kong och brutit mot tvåsystemsöverenskommelsen, de har också systematiskt fängslat människor i vad man utan problem skulle kunna kalla koncentrationsläger utifrån deras tro, etnicitet och utseende. Och vad är den fria världens respons?

Carl Sjöbäck

Jo, mer handel. Vi fortsätter handla med diktaturer som Kina, Saudiarabien och Ryssland som inte följer de mänskliga rättigheterna. Detta betyder att regimen i dessa länder kan fortsätta med sitt systematiska förtryck utan att få några konsekvenser.

Detta är något som de fria demokratierna borde reagera på. Vi borde inte tillåta Kina som idag är ett av de länderna som inskränker mest de mänskliga rättigheterna vara de land som snart går om USA i ekonomisk kraft. Hur skulle vår värld se ut då? Skulle vi vara tillbaka i 30-talets Europa med antiliberala regimer som långsamt tar över den globala politiska sfären?

För att världens demokratiska samhällen skall överleva och försätta förbättra liv över hela världen behöver vi ha starka ekonomiska stater, unioner och växande ekonomier. Vi borde gå ihop för att sluta handla med diktaturer. Detta är inte något, även om den amerikanska president Donald Trump hade önskat det, något som länder kan göra själv.

Jag är övertygad om att om länder som USA, Tyskland, Japan med flera skulle sluta handla med antidemokratiska länder skulle det kunna göra skillnad. Den åsikten är jag inte ensam om. Den tredje september 2020 rapporterade Dagens Industri om en analys som Bloomberg Economics hade gjort. Den visade på att om länder som USA, Japan, Sydkorea, Tyskland och Frankrike skulle separera sig från Kina skulle deras ekonomiska tillväxt 2030 kunna gå från 4,5% årligen till 1,6% vilket skulle betyda ungefär 35 % i tillväxtsminskning. Detta är i min mening väsentligt för att Kina skall börja demokratiseras och liberaliseras.

En fri marknad utan krav kommer aldrig demokratisera. När diktaturer som Saudiarabien och Kina missbrukar det välståndet och makt en fri marknad ger har de förbrukat den rätten.

Vi kan inte sitta bredvid och se på när människors rättigheter inskränks och deras tyranner badar i lyx. Idéen om att frihandel oavsett krav skulle demokratisera kan vi se tydligt inte har fungerat.För att vår liberala demokrati där människors frihet, rättighet och vilja stärks ska vara lika stark, lika mäktig och lika fri måste vi agera.

Ett land kan aldrig stoppa en tyranni. Endast den liberala världen, önskan av folket och smarta strategier kan stoppa regimer som inte följer de mänskliga rättigheterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *