FN 75 år

Skribenter:

Olle Johnsson, utrikespolitisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet

Sandra Daniel, ordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst

Idag firar Förenta nationerna 75 år, en jubilar som världen med all rätt bör fira men också kritisera. Ett trekvartssekel efter att världen lyckades skapa fred har världen de senaste åren ställts inför allt fler globala utmaningar. Internationellt samarbete kommer behövas men då behöver också formerna i FN moderniseras.

Efter Nationernas förbund misslyckats med sitt uppdrag att skapa fred så samlades världen efter andra världskriget under den nya organisationen Förenta Nationerna (FN). Sedan grundandet har FN fyllt en viktig funktion i att reglera och underlätta relationerna mellan världens länder och förenkla humanitära insatser.

FN är dock i stort behov av att moderniseras och dess beslutsprocesser måste bli mer demokratiska och präglas av större öppenhet, insyn och effektivitet. Flera enskilda organ inom FN-systemet saknar i praktiken all legitimitet, genom att arbetet domineras av korrupta diktaturer. Rådet för mänskliga rättigheter valde förra vecka in Kina, Ryssland och Kuba som medlemsländer i rådet. Ska rådet återfå sin legitimitet så är det hög tid att tröskeln för att få delta i rådet höjs med tydliga demokratikrav.

Samtidigt bidrar andra FN-institutioner till att världen blir till en bättre plats än vad den var igår. I år kommer fredspriset i Alfred Nobels minne tilldelas WFP En värdig vinnare till priset efter sina oumbärliga insatser för att minska svälten i världen. Corona-krisen har också visat på behovet av fungerande världshälsoorganisation som på ett effektivt sätt ska kunna koordinera och möta pandemier i framtiden. 

Slutligen går det inte att bortse från att säkerhetsrådets sammansättning fortfarande speglar den maktbalans som rådde i världen efter andra världskriget inte dagens multipolära, globaliserade värld. Ska rådet i framtiden kunna tas på allvar så är det orimligt att behålla den förlegade strukturen och därför ska säkerhetsrådet utvidgas för att bättre representera världens regioner. Det finns också stora behov att göra säkerhetsrådet mer snabbfotat när det kommer till dess hantering av konflikter. De senaste åren misslyckanden med att förhindra och lösa konflikter har ytterligare underminerat förtroendet för FN. 

Liberala Ungdomsförbundet är och förblir en stark anhängare av internationellt samarbete och det är i grunden positivt att ha ett forum där alla länder möts. För att åstadkomma förändring och möta de globala utmaningar som finns krävs det att demokratierna jobbar mer tillsammans och med ett större engagemang. Ska jordens befolkning även på FN:s 100 årsdag kunna leva i en fri värld utan konflikter och där vi löst klimathotet så krävs det också att världens länder vågar samarbeta. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *