Legalisera cannabis för att slå mot gängkriminalitet

Gästskribent: Melker Torslén

När vi idag pratar om kriminalpolitik brukar det nästan alltid talas om “hårdare tag” med hårdare straff och fler poliser vilket definitivt kan vara ett alternativ. Jag personligen motsätter mig inte dessa två förslagen men den senaste tiden har det börjat komma allt mer oroväckande förslag som att man ska kunna utvisa folk för brott de inte har dömts för om polisen anser att de är med i kriminella gäng. Senast jag kollade så var vi fortfarande överens om att man är oskyldig till motsatsen är bevisad. Nu får det någonstans vara nog, fler poliser och hårdare straff i all ära men det löser inte problemen utan bara minskar skadorna av de som redan finns. Vill vi på allvar slå hårt mot de kriminella gängen måste vi hitta en ny metod och ska vi göra det finns det två viktiga aspekter att titta på. 

Melker Torslén

Den första aspekten tas upp av Institutionen för Arbetsmarknads- och Utbildningspolitisk utvärdering som har publicerat en rapport som beskriver att det finns en korrelation mellan hög arbetslöshet och hög kriminalitet. Rapporten beskriver även att länder med ett en försäkring som ger ersättning när någon blir av med jobbet (t ex A-kassa) minskar benägenheten för brott vilket indikerar att kriminaliteten som uppstår är till stor del ekonomiskt motiverad. 

Den andra aspekten är att bland de mest oroväckande svarta marknaderna är narkotikamarknaden och vapenmarknaden för trots vad många verkar tro finns det inget riktigt samband mellan hårdare vapenlagar och mindre skjutningar. Skjutningar förekommer huvudsakligen för att gäng köper in illegala vapen för att skydda sina investeringar, ofta i form av narkotika. Den praktiska följden av detta är att ett hårt slag mot narkotikamarknaden också skulle resultera i ett hårt slag mot den illegala vapenmarknaden. 

Lägger man ihop dessa två aspekter härleds en slutsats som har fått alldeles för lite tanke: att legalisera cannabis för att ta den marknaden från de kriminella gängen. Om man tittar på ett ekonomiskt perspektiv skulle det kunna ge stora vinster för samhället. En uträkning från Lunds universitet landade i slutsatsen att efter direkta och indirekta inkomster och utgifter skulle staten tjäna 1855 miljoner kronor på det. Uträkningen kom även fram till att i värsta fall förväntas samhällets vinst vara 466 miljoner varje år och i bästa fall 2860 miljoner. Det här en slutsats på hur mycket Sverige hade tjänat på en legalisering av cannabis men det viktiga att tänka på är att det här är pengar som just nu hamnar i händerna på kriminella gäng. För att sätta lite perspektiv på detta är det tillräckligt för att förse kriminella gäng med cirka 50 000 illegala vapen varje år! Men förutom att begränsa gängens tillgång till vapen och annan utrustning minskar det deras tillgång till potentiella rekryter och deras förmåga att hålla medlemmar lojala. De är trots allt en ekonomi också. 

Den andra sidan är vad Sverige hade kunnat använda de nya inkomsterna till. Vill man sätta dem på att slå ännu hårdare mot gängen skulle de beräknade inkomsterna räcka till att betala lönerna för cirka 5000 poliser med erfarenhet i yttre tjänst. Tycker man skolan är viktigare skulle det täcka kostnaden för cirka 19 000 grundskoleelever. 

Det vanligaste argumentet mot legalisering av cannabis är att det skulle öka mängden brukare och framförallt missbrukare. Den första bristen i det här argumentet är att det bygger på enorm okunskap för hur man läser och tolkar statistik, antalet missbrukare står inte i direkt proportion till antalet brukare. Den andra bristen bygger på att det är helt fel, det finns inga belägg för ett samband mellan legalisering av cannabis och ökat antal brukare. Samma sak gäller med påståendet om att fler skulle köra bil påverkade av narkotika, finns inget sånt samband i de länder som har testat. Kriminaliteten ökar inte som många verkar tro utan tvärtom minskar och polisen får mer resurser och mer att göra då de inte behöver lägga enormt mycket tid på att sätta dit folk för något som inte skadar någon annan. 

I tider som dessa behöver polisens fokus vara att skydda folket från grovt kriminella och inte lägga sig i en för resten av samhället harmlös aktivitet. Det enda argumentet för att polisen ska fokusera så mycket resurser på enskilt cannabisbruk är att det skadar gängens marknad. Men vet ni vad som hade gjort det jobbet otroligt mycket bättre? Jo en legalisering av cannabis så att folk inte behöver köpa det av kriminella gäng och så att polisen kan fokusera på viktigare saker som gängvåld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *