Länge leve Liberala Kuriren

Året var 1940 och den svenska kungen Gustav V hade kallat till sig nazistmotståndaren och skribenten Torgny Segerstedt. Anledningen var att Segerstedt i skarpa ordalag kritiserat Tysklands naziststyre i Göteborgs Handels och Sjöfartstidning.

Kungen försökte övertyga Segerstedt att dämpa sin kritik mot nazisterna och förklarade att göteborgarens texter skadade Sveriges intressen. Segerstedt lär då ha svarat,

”Är det kanske bättre att leva på knä än att dö upprätt?”

Segerstedt förblev under hela sin tid som politisk chefredaktör på Göteborgs Handels och Sjöfartstidning trogen sin nazistkritik och var ständigt en nagel i ögat för den nazistiska regimen i Berlin.

1934 bildades Folkparitets ungdomsförbund och Göteborg fick sin första lokalavdelning som kallades Liberal Ungdom. Organisationens verksamhet var att i skolorna motverka nazistiska strömningar som under den här tiden blev allt vanligare.

Det var under Liberal Ungdoms tid i Göteborg som också Liberala Kuriren såg världens ljus. 1942 grundades tidningen och hade en tryckt utgåva fram till slutet av 00-talet.

Länge har det i Liberala Ungdomsförbundet i Väst funnits en vilja och ambition att väcka kuriren ur den dvala som den befunnit sig i under nästan 10 år. Därför är det med stor glädje tidningen idag återlanseras med en ny redaktion och en nytt hem på denna hemsida.

Under Liberala Kurirens livstid har den varit en plantskola för flera generationer av unga liberaler. Med dagens uppstart är målet att denna tradition ska fortsätta in i framtiden.

Liksom Segerstedts outtröttliga kamp mot nazism och för frihet kommer också Liberala Kuriren vara en nagel i ögat för dem som motverkar liberalismen och propagerar för ofrihet.

Med det sagt,

Länge leve Liberala Kuriren och Liberalismen i Göteborg och Västsverige!

Olle Johnsson

Chefredaktör Liberala Kuriren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *