Till Europas försvar

“A house divided against itself cannot stand. I believe this government cannot endure, permanently half slave and half free. I do not expect the Union to be dissolved—I do not expect the house to fall—but I do expect it will cease to be divided. It will become all one thing, or all the other. “

Orden är Abraham Lincolns och året är 1858 under hans kända House Divided tal. USA var under denna tid splittrat i en särskild fråga, slaveriet. Lyckligtvis finns slaveriet inte i Europa idag. Trots det tycker jag att detta citat är relevant i dagens Europa. Vi återkommer till citatet ovan senare.

Vi ser en utveckling i dagens Europa med en framväxt av nationalistiska och populistiska stater. I Polen inskränks rätten till fri abort. I Ungern skär Orban ner på rättsstaten och använder antisemitisk retorik. I Italien styr en instabil regering bestående av nationalister och vänsterpopulister.

Fler och fler av dessa regeringar riskerar att växa fram i Europa. Inte minst i Norden. I EP-valet räknar man med att dessa partier kommer växa och ta mer plats i parlamentet. Vår europeiska guldålder av fred är hotad. Vårt Europa är splittrat. Ena sidan vill nedmontera hela vårt samarbete, och andra sidan vill utöka det samarbetet av fred och frihandel som byggdes upp efter andra världskriget. Vi är den andra sidan och det är detta som EP-valet kommer handla om, vilket Europa vi vill ha.

Ett svagt splittrat Europa eller ett enat och starkt Europa.

Det kinesiska kommunistpartiet expanderar sin ekonomiska makt i Afrika, Asien och fattigare länder i resten av världen. Rysslands utrikes och säkerhetspolitik blir allt mer aggressiv. Vad gör då USA som länge har varit ”den fria världens försvarare”?

Trumps regering vill isolera USA med tullar mot både sina fiender och sina allierade. USA riskerar att förlora sin titel som den globala supermakten. Kina kan mycket väl bli den nya globala stormakten. Därför behövs ett starkare Europa. Om vi inte kan lita på USA längre så bör vi i Europa utöka vårt samarbete.

Vad tycker då de svenska partierna är viktigt i detta EP-val?

Arbetarrörelsen pratar om att ”ta tillbaka kontrollen”. Kristdemokraterna har anammat en mer populistisk retorik och vill ”göra EU lagom igen trots att det är europeiska kristdemokrater som byggt upp EU-samarbetet. Moderaternas hjärtefrågor i valet verkar vara snus och att riva copyrightdirektivet.

Personligen delar jag uppfattningen att copyrightdirektivet är ett dåligt förslag och att tobaksregleringar är tråkiga. Det står dock viktigare saker på spel i detta val. Det finns ett enda parti som vill stärka det Europeiska samarbetet och det är vi i Liberalerna.

Vi försvarar det Europeiska samarbetet men vi är ändå i opposition. Våra opinionssiffror må vara låga men runtom i Europa växer den liberala rörelsen. En marche i Frankrike kommer troligtvis ta många platser i parlamentet, Estlands största parti efter valet är liberalt, Slovakiens nya president är liberal och spanska Ciudadanos är nu tredje största partiet i Spanien.

Liberalismen är på frammarsch. Det är nu det gäller. Den globala spelplanen är på väg att förändras och nationalister är på frammarsch men vår liberala rörelse växer i Europa. Detta leder mig åter igen till Abraham Lincoln.

”It will become all one thing, or all the other.” Alltså, EU kommer antingen vara helt bestående av Euroskeptiker, eller helt bestående av Europavänner. Det är några få dagar kvar till den 26:e maj.

Låt oss forma EU till det sistnämnda. Kämpa in i det sista!

Andreas Millings

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *